Nedir?Vadeli Ve Marjin İşlemler Sanıldığı Kadar Riskli Mi?

Vadeli Ve Marjin İşlemler Sanıldığı Kadar Riskli Mi?

Küçük sermayelerle büyük kazançlar sağlamak mümkün. Ancak her şey bu sanıldığı kadar kolay mı?

Takip et blank

Kripto para piyasası 2 kategoriye ayrılır: Vadeli ve marjin işlemler bir tarafta, spot piyasa bir tarafa. Spot piyasa zaten herkesin alım satım yaptığı ve aşina olduğu piyasadır. Ancak daha iştah kabartıcı ve özellikle yeni yatırımcılara garip gelen kaldıraçlı işlemler, dikkatleri üzerine çekmektedir. Gelin hep beraber herkesin “kaldıraçlı işlemler çok riskli uzak dur” dediği piyasaya bir göz atalım…

blank

Vadeli İşlemler (Kaldıraçlı İşlemler) Nedir?

Vadeli işlemler bir varlığın gelecekte belirli bir fiyata almak veya satmak üzerine yapılmış sözleşmedir. Vadeli işlemleri spot piyasadan ayıran en önemli özellikler şunlardır:

Yatırım Yaptığınız Coin Düşerken De Para Kazanabilirsiniz

Evet yanlış duymadınız vadeli işlemlerde short (kısa) pozisyon açarak yatırım yaptığınız coin düşerken de tıpkı yükselişte olduğu gibi para kazanabilirsiniz.  Bu durum vadeli işlemlerin en büyük artısı olarak ön plana çıkıyor.

Düşük Sermaye İle Büyük Pozisyonlar Açmak

Evet doğru duydunuz. Vadeli işlemler 1.000 dolarlık bir sermaye ile 10.000 dolarlık alım satım yapmanızı mümkün kılıyor. Tabi ki bunun da birkaç kötü yönü bulunuyor. Bu risklerin en başında çok büyük kaldıraçlı işlem açmak var.

Şöyle bir örnekleme yapalım; 1000 dolarınız var ve 100.000 dolarlık pozisyon açıyorsunuz yani paranızın 100 katı (100x işlem) ile işlem yapıyorsunuz. Bu durumda pozisyona girdiğiniz coin %1 (yükseliş veya düşüş x girdiğiniz kaldıraç) yükselirse sizin kârınız yüzde 100 yani 1.000 dolar olacaktır.

Ancak işler ters giderse aynı şekilde likit olacaksınız ve bütün sermayeniz eriyecektir. Yani vadeli işlemlerde spot işlemde olduğu gibi “biraz beklersem coin fiyatı yükselir” diye bir durum yoktur. Eğer likit olursanız yani açtığınız kaldıraca göre yüzde 100’lük bir kayıp yaşarsanız, pozisyonunuz kapanır ve bütün paranız bitmiş olur. [(Açtığınız kaldıraç oranı) x (değişim miktarı) hesaplamasının 100’e eşit olduğu durumlarda].

Bu durumda işleme girdiğiniz bütün para tamamen geri dönülemeyecek bir şekilde bitmiş olur.

Fonlama Ücretleri

Vadeli işlemlerde kötü diyebileceğimiz bir başka durum ise 8 saatte bir alınan fonlama ücretleridir. Bu da piyasada şöyle gerçekleşir; o an piyasada long (yükseliş) pozisyonlar çoğunluktaysa ve sizde long pozisyon açtıysanız short (düşüş) pozisyonlara ödeme yaparsınız, aynı durum short pozisyon içinde geçerlidir.

Yani bu durumda hacmi fazla olan pozisyonda kaldığınız sürece karşı pozisyona para ödemesi yaparsınız.

Vadeli İşlemlerde Stop Limit Emrin Önemi

Kripto para piyasası çok volatil olduğu için anlık sert hareketler meydana gelebiliyor ve destek seviyesinden giriş yaptığınız coin bir anda desteğin altına sarkabiliyor. Bu durumda zararı durdur (stop loss – stop limit) emri hayat kurtarıcı olacaktır.

Bu durumu aşağıdaki grafik üzerinde inceleyelim.

blank

Grafikte de gördüğümüz gibi BNB 29,33 desteğinin altında kapanış yaptıktan sonra %11 oranında bir düşüş yaşadı. Siz bu desteğin altına stop koymamış olsaydınız büyük bir zarar etmiş olurdunuz. Hatta eğer 10x ve üzeri bir kaldıraç açmış olsaydınız paranızın TAMAMI erimiş olacaktı.

İnsanlar genelde “stop koymaya gerek yok, elimle pozisyonumu kapatırım” diye düşünebiliyor. Ancak kripto para piyasası çok volatil bir piyasa olduğu için ani düşüşler görülebiliyor. Bu sebeple özellikle vadeli işlem yaparken mutlaka stop limit emirlerinin kullanılması gerekiyor.

Konuyu kısaca özetleyecek olursak, vadeli işlemler doğru analizler ışığında ve destek bölgelerinde ki alımlar sayesinde çok büyük kazançlar elde ettirebilir. Ama getirisiyle doğru orantılı olarak bir o kadar da zarar ettirebilir. Bu sebeple özellikle piyasada yeni olan yatırımcıların öncelikle spot işlemde tecrübe kazanmaları ve bundan sonra vadeli işlemlerde işlem yapmaları önerilmektedir.

Son dakika haber ve analizlerden anında haberdar olmak için Telegram Kanalımızı ve Twitter hesabımızı hemen takip edin!

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkan Haberler

SICAK GELİŞME: ABD’de Üretici Enflasyonu Açıklandı! Bitcoin İçin İyi mi Kötü mü?

Dün itibariyle Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) tüketici enflasyon verileri açıklanmıştı. TÜFE'nin beklentilerin altında gelmesi, geleneksel finans piyasalarını olumlu etkilediği gibi lider kripto para birimi...

Bitcoin (BTC) Bugünkü Yükselişlerinin Tamamını Kaybetti! Düşüşün Sebebi Ne?

Bugün itibariyle ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında (%3.3) açıklanmasının ardından lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) 70 bin dolar seviyelerine kadar ani bir yükseliş...

Bitcoin’deki (BTC) Düşüşler Kaç Dolarda Son Bulacak? İşte Kritik Seviyeler…

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) son dakikalarda yeniden satış baskısı ile karşı karşıya kalmış gibi gözüküyor. 66 bin doların altına sarkan Bitcoin (BTC),...

Bitcoin Borsası Binance’den Türklerin Takibindeki Bu Altcoin’e Güzel Haber!

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, aldığı kararlarla kripto varlıkların fiyat hareketlerini derinden etkiliyor. Popüler borsa bugün itibariyle Türk kripto yatırımcılarının yakından takibindeki...

FED Yöneticileri, Faiz ve Enflasyon Oranlarını Yorumladı! Bitcoin İçin İyi mi Kötü mü?

Kripto para sektöründe bugün itibariyle düşüşler yaşanıyor. Lider kripto para birimi Bitcoin'in (BTC) değer kaybettiği saatlerde ABD Merkez Bankası (FED) yöneticilerinin ABD ekonomisine dair...

Binance’deki Bu Altcoin’in Kurucusu, Likit Oldu! İşte Kaybettiği Miktar…

Binance listelenmiş bir altcoin olan Curve Finance (CRV), bugün itibariyle kripto para sektörünün gündemine oturdu. Son 24 saat içerisinde %40'lık ani bir çöküş yaşayan...