Haberler

Doların Yükselişi, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ı Koltuğundan Etti!

Yüksek enflasyon, yüksek faiz kuru ve sürekli değer kaybeden bir Türk Lirası’nın (TL) bedeli, T.C Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a kesildi. Son zamanlarda medyaya da yansıdığı kadarıyla Erdoğan ile Elvan’nın faiz politikaları uyuşmuyordu.

Lütfi Elvan, bakanlıktan istifasını Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a sunmasının ardından, dilekçesi kabul edildi ve yeni Hazine ve Maliye Bakanlık Koltuğuna Nurettin Nebati getirildi.

Resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde ”Lütfi Elvan’ın görevinden af talebi kabul edildi” denildi.

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankasının faiz kararı öncesi açıklamalarda bulunan eski Maliye Bakanı Elvan, şu sözleri ifade etmişti:

”Enflasyon konusunda malesef istediğimiz konumda değiliz. Hedeflediğimiz büyümenin ön koşulu fiyat istikrarından geçiyor. Enflasyonla mücadele kararlılığımızı net bir şekilde gösteriyoruz.

Enflasyonla mücadelede kararlı olduğumuz sürece döviz kuru istikrarlı bir seviyeye gelecek ve ülkenin risk pirimi düşecektir.”

Bakan Elvan’ın bu konuşması, Merkez Bankasının faiz indirme kararına karşı olduğu şeklinde algılanmış ve parti içinden ve iktidara yakın bir çok kesimden tepki toplamıştı.

USD/TRY’de Durum ne?

Ülkede döviz kuruyla ilgili oturmuş belli bir sistem olmadığından dolayı, sürekli Merkez Bankası Başkanı veya Hazine ve Maliye Bakanının görevden alınması bir rutin haline gelmiş durumda. Bu nedenle T.C devletinde hiç bir zaman kalıcı ekonomik istikrar sağlanamıyor.

Enflasyon oranları yükseliyor, faiz yükseliyor ve en önemlisi ülkenin para biriminin diğer para birimleri karşısındaki değer kaybı, ülke vatandaşlarının alım gücünü oldukça zayıflatmış görünüyor.

USD/TRY paritesine baktığımızda doların Türk Lirası karşısında 14 seviyesinden 12.48 civarına kadar bir geri çekilme yaşamıştı. Bu çekilme, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda gerçekleşmişti. Ancak dolar haberimizin yayın saati ile USD 13.46 seviyesinden el değiştiriyor.

En Son Yazılar

Selcoin Bitcoin’de (BTC) Satış Yaptı, Gözünü Altcoin’lere Çevirdi!

Türk kripto para yatırımcılarının yakından takip ettiği bir analist olan Selcoin, bugün itibariye yeni bir…

14.02.2024 - 23:31

Binance’de Listeli Bu Altcoin’in Vakfı, Kendi Ürününde Satış Yapıyor!

Kripto para sektörünün en önemli altcoin'lerinden bir tanesi olan Polygon (MATIC), bugün itibariyle yukarı yönlü…

14.02.2024 - 22:53

Bitcoin Borsası Coinbase, Bu Altcoin’in Ticaretini Askıya Alıyor!

Dev kripto para borsası Coinbase, aldığı kararlarla kripto varlıkların fiyat hareketlerini etkileyebiliyor. Coinbase'in desteklediği projeler…

14.02.2024 - 22:26

SEC Başkanı Gensler, Bitcoin (BTC) Hakkında Konuştu!

Kripto para sektöründe bugün itibariyle yükselişlerin meydana geldiği görülüyor. Lider kripto para birimi Bitcoin'in (BTC)…

14.02.2024 - 21:17

Bitcoin Borsası Coinbase, Bu Altcoin’i Listeleme Kararı Aldı!

İşlem hacmine göre dünyanın en büyük kripto para borsalarından bir tanesi olan Coinbase, kısa bir…

14.02.2024 - 20:07

SICAK GELİŞME: Genesis, 1.3 Milyar Dolarlık Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) Satışı İçin İzin Aldı!

Son dakikalarda gelen bilgilere göre ABD Federal Mahkemesi, Genesis isimli iflas etmiş kripto şirketinin 1.3…

14.02.2024 - 19:17