Ethereum’un (ETH) kurucu ortaklarından Vitalik Buterin, kısa bir süre önce yaptığı bir konuşmada Ethereum’un nihai hedefi olan “dünya bilgisayarı” olabilmesi için merkeziyetsiz uygulama (dApp) geliştiricilerinin uyması gereken şartları sıraladı.
Yeni yıl mesajında X platformundaki takipçilerine seslenen Buterin, günlük ürün ve hizmetlerin giderek abonelik tabanlı hale geldiğini ve merkezi yapılar tarafından kontrol edildiğini vurguladı.
Ethereum üzerinde uygulama geliştirenlere çağrıda bulunan Buterin, buna karşı durulması gerektiğini belirterek ağın misyonunun özgür ve açık internet için kritik bir altyapı sunmak olduğunu söyledi.
Buterin’e göre merkeziyetsiz uygulamalar, sansüre ve üçüncü taraf müdahalesine kapalı şekilde çalışabilmeli ve geliştiriciler projeden ayrılsa bile faaliyetlerini sürdürebilmelidir. Ayrıca bu uygulamaların, Cloudflare gibi büyük bir küresel barındırma sağlayıcısında yaşanabilecek kesintiler ya da şirket iflasları gibi olumsuz dış etkenlere karşı da dayanıklı olması gerekiyor.
Ethereum kurucusu paylaşımında, “Uygulamaların kullanıcı dostu, ölçeklenebilir ve gerçekten merkeziyetsiz olması şart. Bu, hem blokzincir katmanında — onunla etkileşime giren yazılımlar dahil — hem de uygulama seviyesinde sağlanmalı,” sözlerini aktardı.
Buterin ayrıca, Ethereum’un geride kalan yılda iki önemli ağ güncellemesiyle ilerleme kaydettiğini belirtti. Mayıs ayında devreye alınan Pectra ve aralık ayında hayata geçirilen Fusaka güncellemeleri, ağın ölçeklenebilirliğini artırdı.
Pectra, blob kapasitesini genişletti, cüzdan kullanımını kolaylaştırmak için hesap soyutlamasını devreye aldı ve doğrulayıcılar için staking limitlerini yükseltti. Fusaka ise, düğümlere ek yük bindirmeden daha fazla blob desteği sağlayan PeerDAS özelliğini aktif etti.
*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!
