Haberler

Bitcoin Borsası CoinEx 2023 1. Çeyrek Raporu: Kripto Sektörünün Sıcak Konuları

2023’ün başlarında COVID-19’un yaraları silinirken kripto piyasası zorlu geçen 2022 yılının ardından nihayet bir dönüm noktası gördü. Bitcoin, NFT, Arbitrum ve Optimism ekosistemi gibi ekosistemler finansman desteği alırken Hong Kong’un kripto dostu politikaları benimsemesi, HK Coin’in patlamasına yol açtı. Ancak enflasyondaki beklenmedik yükseliş ve Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırma yaklaşımı nedeniyle Şubat ayı sonunda piyasa kısır döngüye girdi. Mart ayı başlarında, üç ABD bankasının, Silvergate, SVB ve Signature Bank’ın iflası, bir likidite paniğini ve mevzuat kaygısını tetikledi.

Geçtiğimiz dönemde, Fed aşırı para basımı ile uğraştı ve bankalar, aşırı likidite arka planına karşı devasa ABD hazine tahvilleri satın aldı. Mart 2022’de Fed, agresif faiz artırımlarına başladı. Sonuç olarak, bankalar varlıklarında büyük bir değer kaybının yanı sıra, likiditeyi zorlayan yükümlülüklerle ilgili olarak büyük tasarruf çıkışları gördü.

Mart 2023 itibarıyla Fed’in kümülatif faiz artırımının 450 baz puana ulaşması, hazine bonosu getirisinde hızlı bir yükselişe neden oldu. Bu arada, daha önce gevşek likidite koşullarında büyük miktarlarda satın alınan hazine tahvilleri büyük bir değer kaybına uğradı ve satılmaya hazır (AFS) olarak sınıflandırılan tahviller dalgalı zararlar gördü. Sonunda, bazı bankalar bir hücum yaşadı ve sonunda iflas etti ve iflas başvurusunda bulundu. İflasların ardından Fed ve Hazine ortak açıklama yaptı. Halkın güvenini istikrara kavuşturma çabalarına rağmen, makro ortamın iyi durumda olmadığı gerçeği inkar edilemez.

Kripto piyasası da makro etkiden sert bir şekilde etkilendi. İlk olarak, geleneksel bankalar ve kripto arasında bir köprü olan Silvergate, birçok kripto kurumu için bankacılık hizmetleri sağlıyordu ve iflası, kripto şirketlerinin bankacılık hizmetlerine erişmesini son derece zorlaştırabilir. Bu durum düşük piyasa etkinliği ile birleştiğinde yeni bir likidite krizine yol açtı.

İkincisi, üç ABD bankasının düşüşü, piyasanın merkezi ve merkeziyetsiz kripto para tercihinde değişikliklere yol açabilir. 2017’den bu yana, stablecoinlerin piyasa payı istikrarlı bir şekilde artıyor ve ABD doları kripto endüstrisinde daha az kullanılıyor. Kripto galip merkezileşme hikayesi yeniden ilgi odağı oldu.

Bitcoin Genel Bakış

İki ay süren bir Bitcoin çöküşünün ardından, enflasyon beklentileri düştüğü için yatırımcılar riskli varlıklara geri dönüyor. Ocak ayı ortasında, artan işlem hacmiyle birlikte BTC fiyatı yükselmeye başladı. Yatırımcılar arasındaki gelişmiş risk iştahı, kripto fiyatlarında bir artışa neden olduğundan hem kurumsal hem de bireysel yatırımcılar daha fazla kripto satın alıyor.

Buna rağmen Mart ayı başlarında ABD bankalarının çöküşü ve kötümser yatırımcı duyarlılığının ardından Bitcoin 20.000 doların altına düştü. Piyasa duyarlılığı, Fed’in müdahale etmesinden sonra biraz düzelerek kripto fiyatlarında bir toparlanmaya yol açtı.

BTC, DeFi Legos’a katıldı. Mevcut geliştirme planı, esas olarak BTC’nin DeFi ile BTC arasında köprü kurması beklenen Layer2’ye dayanmaktadır. BTC Taproot yükseltmesinden sonra, geliştiriciler artık varlık meta verilerini BTC ağına yerleştirebilir. Bu, BTC’nin bir veri platformu haline gelmesini mümkün kılar. Bu yükseltme, BTC’nin birçok yenilikçi kullanım durumunu harekete geçirmiştir

Ordinal Theory’de, 2.100 trilyon uydunun her biri benzersiz bir tanımlayıcıyla gelir ve yazılar, resimler, GIF’ler ve videolar dahil olmak üzere rastgele veriler içerebilir. Şu anda, yazıtların çoğu görseldir ve BTC Punk en yaygın tercihidir. Ordinal Inscriptions 17 Aralık 2022’de başladı, ancak Ocak ayının sonlarına kadar yükselmeye başlamadı. 27 Mart itibariyle Ordinals Inscriptions sayısı 600.000’i aştı.

ETH’ye Genel Bakış

2023’ün ilk çeyreğinde ETH fiyatı ve işlem hacmi toparlandı. Özellikle ETH fiyatı 1.800 dolar civarında dalgalandı; Geçen yıl Kasım ve Aralık aylarındaki düşük noktanın ardından işlem hacmi toparlanarak günlük rakam 1 milyarı aştı.

Faiz oranlarındaki artışların yavaşlaması ve banka krizlerinin hafiflemesinden sonra, Nisan ayındaki Şangay Yükseltmesi’nin kripto piyasasına daha fazla likidite getireceğine inanılıyor.

NFT-Fi

19 Ekim 2022’de Blur, NFT pazar yerini açtı ve üçüncü airdropunu duyurdu:

İlk Blur airdropu, lansmanından önceki altı ay içinde Blur’da NFT ticareti yapanlar içindir. İkincisi, Kasım ayından önce Blur’da aktif olan tüccarları hedefler. Üçüncüsü, Blur’a teklif veren yatırımcılar içindir; ikinci airdroptan yaklaşık 1-2 kat daha büyük, en büyük Blur airdropu olması bekleniyor.

14 Şubat’ta başlayan üçüncü airdrop sırasında, talep oranı bir hafta içinde %94’ü aştı. Katılımcıların %70’i 1.000 BLUR’dan daha az aldı ve en büyük kazanan 3,2 milyon BLUR aldı ve bu Mart sonu itibariyle hala satılmadı.

Arbitrum ve Optimism

Arbitrum’daki DeFi talebi, Q1 2023 pazarındaki toparlanmayla birlikte artarken, günlük aktif kullanıcıları son altı ayda %163 arttı. Optimism’in günlük aktif kullanıcıları ise daha değişken değişimler yaşadı.

Ağın, Optimism ile etkileşime giren kullanıcılara dağıtılan jetonlar veya NFT’lerle bir dizi ödül programı başlatması ve ödüller sona erdiğinde günlük aktif kullanıcıların önemli ölçüde azalması nedeniyle durum böyle olmuştur.

Hem Arbitrum hem de Optimism’in yerel ekosistem projeleri 2023’ün ilk çeyreğinde iyi performans gösterdi. İçgörü edinmek için daha fazlasını okuyun: Optimism Arbitrum’a Karşı: Kırmızı-Mavi Yarışta Kim Kazanacak?

ZKP’ye Genel Bakış

Zero-Knowledge Proof (ZKP), kanıtlayıcının doğrulayıcıya, ifade hakkında başka herhangi bir bilgi aktarmadan belirli bir ifadenin doğru olduğunu kanıtlamasına izin veren önemli bir kriptografik teknolojidir. Bu arada, bu kanıtlama sürecinin özlülüğü, karmaşık bir problemi basit bir probleme dönüştürerek, kanıtlayıcının süreci daha az bilgi veya daha az adımla tamamlamasını sağlar.

Blokzincir alanında, güçlü bir kriptografik teknoloji olan ZKP, gizlilik koruması, veri güvenliği ve ölçeklendirme çözümleri dahil olmak üzere her türlü senaryoda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir işlemin her iki tarafının gizliliğinin korunmasına yardımcı olur ve veri ifşası riskini azaltır. Zcash ve Monero dahil olmak üzere bazı iyi bilinen erken kripto projeleri, gizlilik koruma işlevleri sağlamak için ZKP’leri benimsemiştir. Son yıllarda, blokzincirlerin karşı karşıya olduğu ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için etkili bir yol olarak görülen ZK-Rollups gibi ZKP tabanlı çözümler geniş ilgi gördü ve şimdi yaygın olarak benimseniyor.

2023’ün ilk çeyreğinde, ZKP ile ilgili projeler, anonim coinler, zkEVM/zkVM’yi destekleyen ZK Rollups ve zincirler arası köprüler gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydetti. Özellikle Zcash ve Monero, performanslarını ve güvenliklerini geliştirmeye devam ederken, zkSync, Scroll, Starknet ve Polygon EVM gibi projeler, Ethereum akıllı sözleşmelerinin ölçeklendirilmesinde çığır açmıştır.

Ayrıca, Succinct Labs Foundation, hafif müşteriler için fikir birliğini verimlilik ve düşük maliyetlerle doğrulamak için ZKP teknolojisini kullanarak geçerlilik kanıtları oluşturmanın yollarını araştırıyor.

Hong Kong Mevzuatı

20 Şubat’ta, Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC) bir istişare belgesinde, bireysel yatırımcıların SFC tarafından lisanslanan borsalarda yüksek hacimli kripto para işlemi yapmalarına izin verileceğini ve perakende tüccarların yeni kripto para birimine erişmesine izin verileceğini belirtti. Bu kripto para borsası lisanslama sistemi 1 Haziran’da yürürlüğe girecek.

SEC’in kripto borsası Kraken, BUSD ihraççısı Paxos ve Binance gibi kripto firmalarına yönelik baskısıyla karşılaştırıldığında, Hong Kong geçen yıldan beri Web3’ü kucaklıyor. Böylesine büyük bir fark, kripto yatırımcılarını Hong Kong gibi kripto para dostu bölgelere çekti.

Ayrıca Conflux, Hong Kong’da blokzincir SIM kartları için deneme desteği sağlamak üzere China Telecom ile ortaklığını duyurdu. Yükselen Conflux fiyatı, kripto yatırımcıları arasındaki güveni gösteriyor ve piyasadaki Hong Kong ve Çin cionleri hakkındaki hararetli tartışmaya büyük ölçüde katkı sundu.

Hong Kong şu anda, ana işleri veya ekipleri bu bölgede konuşlanmış kripto şirketleri olan yaklaşık 50 yerel kripto projesine ev sahipliği yapıyor. Projelerin çoğu CeFi ve CEX alanında faaliyet gösteriyor ve bazıları GameFi ve Metaverse’e de odaklanıyor. Bununla birlikte, henüz Hong Kong coinlerinin net bir tanımı olmadığını ve yatırımcıların kendilerini Hong Kong coinleri olarak gizleyen Ponzi şemalarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtmek gerekir.

AI

Bu Şubat ayında ChatGPT, yapay zekaya (AI) odaklanan hararetli tartışmaları tetikledi.

Yapay zeka trendi yalnızca geleneksel sermaye piyasasını hareketlendirmekle kalmayıp dünya çapında AI hisse senetlerine popülerlik kazandırdı, aynı zamanda kripto piyasasını da etkiledi. Pek çok iddialı kripto şirketi trendi yakaladı ve yapay zeka coin projelerinin fiyatlarında artış görüldü.

Örneğin AGIX fiyatı son üç ayda %700 arttı. Tüm bunlara rağmen, yapay zeka coinleri Mart ayı sonlarında değişen derecelerde fiyat düşüşleriyle birlikte bir düzeltme yaşadı.

Amerikan Bankalarının İflası

Son zamanlarda, Silicon Valley Bank, Signature Bank ve First Republic Bank gibi ABD bankalarının düşüşüyle birlikte, birçok banka değerinde düşüş yaşadı. Bu, ABD bankacılık sektörünün karşı karşıya olduğu riskler açısından buzdağının sadece görünen kısmı.

Bugün Fed, likidite sıkışıklığıyla birlikte endüstri çapında bir krizle karşı karşıya. ABD bankalarının çöküşü, merkeziyetsizlik tartışmalarını daha da ateşledi ve merkeziyetsizliğin insanlık için nihai hedef olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Özet

2022’nin kripto piyasası açısından zor geçen bir yıl olduğu inkar edilemez. Ancak 2023’ün ilk çeyreğinde, yeni hikayeler ortaya çıkmaya devam ettikçe piyasa toparlandı ve bir kez daha refah belirtileri görülmeye başlandı. Geçen yıl BTC, özellikle Kasım 2022’deki düşüşün ardından büyük bir çöküş yaşadı.

Bir noktada BTC fiyatı 16.000 ila 18.000 dolar arasında dalgalandı. Bununla birlikte, Ocak 2023’te iki aylık durgunluğun ardından hem BTC fiyatı hem de işlem hacmi yükseldi. Mart ayının sonunda, BTC fiyatı 28.000 doları bile aştı ve o zamandan beri bu fiyat etrafında dalgalanıyor. Ayrıca BTC, DeFi Lego’larına katıldı ve yeni bir hikaye yazdı: BTC-Fi.

2023’ün ilk çeyreğinde ETH, hem fiyat hem de işlem hacmi açısından toparlandı. Spesifik olarak, ETH fiyatı 1.800 $ civarında gezindi ve işlem hacmi de Kasım ve Aralık 2022’deki düşük noktadan yükseldi. Bu arada, Ethereum’un Şangay yükseltmesi, LSD türevlerinin potansiyeli ile piyasayı etkiledi ve daha fazla yatırımı kendine çekti. Kategori. Sonuç olarak, çoğu LSD projesi makul bir büyüme kaydetti. Ancak, Mart ayının sonunda, fiyatları farklı derecelerde düzeltmeler gördü.

Yeni anlatılar ortaya çıkmaya devam ettikçe, kripto yatırımcıları daha iyimser hale geldi. 2023’ün ilk çeyreğine bakıldığında, ChatGPT bir yapay zeka çılgınlığını ateşledi; Blur airdrop, NFTFi patlamasına yol açtı; Hong Kong’un kripto dostu politikaları, HK paralarını hızla yükseltti; Arbitrum’un Mart ayı sonunda yaptığı airdrop duyurusu, kripto piyasası için çok ihtiyaç duyulan desteği sağladı.

Genel olarak, kripto pazarı 2023’ün ilk çeyreğinde toparlanmaya başladı ve pazar yeni fırsatlar ve kategoriler sunmaya devam etti. Bununla birlikte, kripto alanının geri dönüp yeni başarılar elde edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor. Bunun yanında, bütüncül piyasa toparlanması daha fazla yenilik gerektiriyor ve önünüzdeki yol zorluklarla dolu.

CoinEx, kendini kripto ticaretini kolaylaştırmaya adamış küresel bir kripto borsasıdır. 15 dilde mevcut olan borsa, spot ticaret, vadeli işlem ticareti, marj ticareti, AMM, kripto finansmanı ve stratejik ticaret dahil olmak üzere çok çeşitli ürün ve hizmetler sunar. CoinEx, 200’den fazla ülke ve bölgede 4 milyondan fazla kullanıcı için kullanımı kolay, güvenli ve güvenilir kripto alım satım hizmetleri sunmaktadır.

En Son Yazılar

SON DAKİKA: Binance, Ethereum Ağında Yüklü USDC Transferleri Yapacak! Sebebi Ne?

İşlem hacmine göre dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, geçtiğimiz dakikalarda yeni bir duyuru…

30.01.2024 - 13:08

Borsalara Yüklü Tether (USDT) Girişleri Oluyor! Bitcoin ve Altcoin mi Satın Alacaklar?

Kripto para sektöründeki kritik süreç devam ediyor. Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) her ne…

30.01.2024 - 12:05

BNB Chain, 2024’te Yapay Zeka ve Web3 Gelişimini Hızlandırmak İçin Web3 Sektör Liderleriyle Bir Araya Geliyor

Dünyanın en büyük akıllı sözleşme blokzincirini içeren topluluk odaklı blokzincir ekosistemi BNB Chain, bugün yapay…

30.01.2024 - 11:46

SICAK GELİŞME: OKX Bu Meme Coin’i Vadeli ve Marjinden Delist Ediyor!

Dev kripto para borsası OKX, son dönemlerde aldığı kararlar ile dikkat çekiyor. Başarılı borsa geçtiğimiz…

30.01.2024 - 11:26

Binance’deki Bu Altcoin’in Ekibi, Kendi Ürününü Dumpladı! İşte Detaylar…

Dev kripto para borsası Binance'de listelenmiş bir proje olan Storj (STORJ), son saatlerde kritik hareketler…

30.01.2024 - 11:05

Haftanın İlk Gününde, Bitcoin Yükselişe Geçti! İşte En Çok Kazandıran Altcoin’ler…

Kripto para sektöründe haftanın ilk günü özelinde yukarı yönlü hareketlerin meydana geldiği görülüyor. Lider kripto…

30.01.2024 - 00:44